Sykling mot enveiskjøring kan få flere på to hjul (innlegg)

Ordfører,

Journalist og syklist Linda Eide publiserte i 2011 en liste med ti billige tiltak for å få flere til å sykle. Forslag nr. 1 lyder:

«Tillat sykling mot køyreretninga i einvegskøyrde gater. Dette fungerer finfint i Belgia, Tyskland og Nederland. Kostar blekket til vedtaket og krangling med lokalt politi, men du kan faktisk slå i bordet med godvilje frå både Samferdsledepartementet (uttale 2009) og Statens vegvesen.»

I tillegg til dette så stiller også Transportøkonomisk institutt seg positive til tiltaket. OG Veidirektoratet konkluderte i år 2000 med at tiltaket ikke har hatt noen negativ virkning på trafikksikkerheten de stedene der det er innført

Erfaringer fra Oslo har vist det samme. I en prøveordning åpnet Oslo kommune i 2011 for sykling mot kjøreretningen i to enveiskjørte gater. Målet var å bedre forholdene for syklister både med tanke på sikkerhet og fremkommelighet. Tiltaket har blitt evaluert og vurdert som en stor suksess av Transportøkonomisk institutt. Ikke bare økte antallet syklister i de to gatene med henholdsvis 30 og 40 prosent, men syklistene opplevde også økt trygghetsfølelse i trafikken og de syklet mindre på fortau etter at tiltaket ble innført.

Jeg vil igjen anbefale Linda Eides 10-punktsliste til denne sal, og nevne at vi etter dette vil gå videre til punkt 5 på listen, som er å forby sykling på fortau, og nr. 10, som er å ta eksisterende bilfelt og gjøre om til sykkelfelt.

 

(Sak 205/2013: «Privat forslag fra Endre Tvinnereim (BY) vedr sykling mot kjøreretningen i enveiskjørte gater.»)

Bystyrets vedtak: 

  1. Bystyret ber byrådet utrede hvor det er mulig å innføre sykling mot kjøreretningen i Bergen kommune.
  2. Anbefalte fysiske tiltak som gjelder sykling mot kjøreretningen, innarbeides i årlige plan- og byggeprogram for Bergensprogrammet.

Vedtaket var enstemmig (H+Ap+FrP+V+KrF+SV+R+MDG+Sp+BY).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s