Boliger for studentfamilier i Jekteviken

Bergen trenger flere boliger. Det å bo i Bergen sentrum er noe som svært mange ønsker, og med god grunn. Byluftlisten ønsker at flere skal kunne bo i sentrum og kommer til å stemme for forslaget.

Jeg er enig i at det er problematisk å øke studentenes innslag i demografien på Nygårdshøyden og Sydnes. Høyden har allerede et sterkt innslag av studenter. Saken hadde faktisk vært ganske annerledes dersom dette hadde vært normale studentboliger. I så fall ville nok det ideelle vært å bygge alminnelige utleieboliger her. Men det er ikke kommet godt nok frem i mediene at disse boligene skal bygges for studenter med barn. Og studenter som er foreldre er først og fremst foreldre, dernest studenter.

Det er også nødvendig at parken ved Johanneskirken snarest mulig gjenopprettes. Jeg fremmer derfor en merknad for å understreke behovet for å holde tidsplanen ved Møhlenpris skole. Jeg vil også gi honnør til komiteen som la inn færre parkeringsplasser enn forutsatt i kommuneplanens arealdel.

Denne saken har dessuten en fordelingsmessig side. Et viktig klasseskille i Norge i dag går mellom dem som har egen bolig og dem som ikke har det, som bl.a. representanten Myksvoll var inne på. Mangel på rimelige boliger, også utleieboliger, er en viktig årsak til dette skillet. Bergen trenger derfor mange flere boliger av den typen som Sib planlegger her. Det ville være regelrett galt å ikke bygge ut dette området.

Representantene Åsgård og Båtstrand har selvfølgelig rett i at det finnes flere andre tomter det går an å bygge boliger på. Særlig gjelder dette tilfeldige parkeringsplasser og tomter som av en eller annen grunn står ubrukt. For eksempel gjelder dette universitetets parkeringsplasser i dagen i Dokkeveien ved toppen av Jekteviksbakken. Kommunen bør ta i bruk sterkere lut for å få bygd boliger på disse områdene.

Men jeg må si jeg reagerer på beskrivelsen av grøntområdene som det mest verdifulle vi har i sentrum. Det mest verdifulle vi har i sentrum er folkene som bor og arbeider der, og bebyggelsen de bruker. Bergen sentrum har faktisk mange grøntarealer, mange plasser og parker. Vi har store blå arealer. Vi har byfjell. Ikke alle uorganiserte grøntområder kan fredes.

Og selvfølgelig skal vi ha boliger på Dokken. Men uansett er det riktig å bygge boliger for studentfamilier i Jekteviken. De trengs også. Derfor stemmer vi for utbyggingen.

(Sak 80-2013: Bergenhus gnr 164 bnr 7, 133 m.fl., Jekteviksbakken, PlanID 8900100 Reguleringsplan)

4 tanker om “Boliger for studentfamilier i Jekteviken

 1. Jan

  Hei,
  Her må byluftslisten ha misforstått ganske kraftig. På twitter har Tvinnerheim retweetet Kerim Nicansioglus (Byluftslisten) beskrivelse av byggeområdet med bilde av den grønne flekken over gaten (!)
  https://twitter.com/nissenjo/status/327133506813689856/photo/1

  «Ikke alle uorganiserte grøntområder kan fredes» skriver Tvinnerheim. Den tomten som skal bebygges er Jekteviken barnehage som er anført som «særlig bevaringsverdig» i kommunedelplanen.
  Tvinnerheim uttaler at; «Det mest verdifulle vi har i sentrum er folkene som bor og arbeider der». Over tusen beboere i nærområdet har gjennom sine sameier og borettslag bedt byrådet forkaste planen om å rasere den grønne hagen i Jekteviken barnehage. Det har også studentene som har barn i barnehagen gjort, gjennom sitt foreldreutvalg. Så veldig viktig kan ikke disse folkene være når Byluftslisten ikke engang tar seg tid til å sette seg inn i saken. Pinlig.

  Svar
  1. Endre Tvinnereim Innleggsforfatter

   Jeg vet hvor det skal bygges ut, jeg har selv vært der for å se på tomten. Det er riktig at planene gjelder området 180 grader fra det Kerim Nisancioglu tok bilde av. Men flekken over gaten må gjerne utvikles også.

   Jeg har satt meg godt inn i saken, og vet godt om protestene, men mener fremdeles det er riktig å bygge ut. Selvfølgelig er beboere i nærområdet motstandere av utbygging, det er en nærmest universell regel. Og det er vanskelig for de 22 studentfamiliene å samle underskrifter til fordel for prosjektet, for de bor der ikke ennå.

   Utbygging er viktig fordi vi trenger flere boliger i sentrum, og som jeg sa i mitt innlegg, flere utleieboliger i denne prisklassen. Når jeg sier at det mest verdifulle vi har i sentrum er folkene, er det som reaksjon på et innlegg der en representant sa at det mest verdifulle vi har i Bergen er ubebygde grøntområder. Denne vurderingen holder jeg fast ved, selv om jeg vet at andre mener at sentrum bør være mest mulig landlig. Ønsker man det, bør man ved neste valg stemme på et av de partiene som jevnlig stemmer mot det meste av boligbygging i denne byen.

   Ja, vi skal ha godt opparbeidede og tilgjengelige grønne lunger som står i forhold til antallet beboere rundt (f.eks. Musehagen og de andre parkene på Høyden), og vi skal bygge på dagens grå lunger (P-plasser og ubebygde tomter). Men skal vi få plass til mange flere folk i sentrum – og det ønsker Byluftlisten – så må vi bygge ut mange tomter, også tomter som i dag har gress og trær.

   Svar
 2. Tom Roger Nilsen

  Jeg har stemt Byluftslisten og bor på Nygårdshøyden og har stusset over denne saken, så tok jeg og sjekket hva som stod på twitter, og det var jo dette: «BEBY diskuterer i dag om denne flekken på Sydnes kan brukes til boliger for studentfamilier. Bør absolutt utnyttes». Fotoet var av tomten over gaten. Blir sinnsykt kleint at du forsøker å ro deg vekk. Tvinderheim. Og da sjekket jeg litt mer. Den tomten dere har tatt bilde av har vært nærmiljøparken til beboerne i området siden lenge før krigen, og den ble gitt vekk ved en feil til Bergen Moske. Skjønner godt beboerne i området som er blitt lovet både miljøgate og masse mer. Det blir ikke okeye bomiljø av dette. Det er en sammenheng mellom omgivelser og hvordan bomiljøene er og om det finnes ett eneste parti som burde være opptatt av grøntområder som tar opp co2, så er det vel Byluftslisten? At dere setter over tusen beboerne i området opp mot 21 studentboliger er bare for dumt. På bt.no var et leserinnlegg fra noen folk som bodde i området. De mente at Containerhavnen kunne bli ny bydel med mange tusen nye innbyggere og studenter. All kred til folkene i Dokken for å snakke for mer folk i sentrum i sitt eget nabolag. Ikke som byluftslisten vil ha det til, at de ikke vil ha det. Om dette er nivået så stemmer jeg garantert noe annet neste gang. God bedring!

  Svar
 3. Endre Tvinnereim Innleggsforfatter

  Takk for din stemme til Byluftlisten. Du har rett i at det er to viktige prinsipielle spørsmål i denne saken: For det første er det ønskene til dagens beboere mot ønskene til dem som vil bo i nye boliger der. For det andre er det spørsmålet om å redusere transportbehovet mot det å beholde ubebygde områder.

  Mitt syn på saken er at sentrale deler av Bergen vil ha fordel av mer utbygging, og at dette inkluderer Jekteviksbakken. Det vil fortsatt være et godt bomiljø der, og nye familier vil få glede av det. Dessuten vil det at flere bor i sentrum føre til mindre transport fra andre bydeler eller omegnskommuner. Grunnlaget for lokale tilbud som nærbutikk styrkes. Det finnes fremdeles flere grønne områder i nærheten.

  (Jeg har allerede kommentert feilen vi gjorde med det twitter-bildet, og ønsket om bygging av boliger der godshavnen er i dag – jeg tror hele bystyret vil ha en ny bydel på kaien der, men fylket streker.)

  Det går selvfølgelig an å mene at mer fortetting bør unngås. Det er to-tre partier i bystyret som konsekvent stemmer mot mer utbygging, og som man da kan vurdere å støtte. Byluftlisten ønsker imidlertid en tett, livlig by med langt flere beboere i sentrum enn det vi har i dag, og dermed med mindre transport og forurensning. Dette vil være vår grunnholdning. Men vi er selvfølgelig åpne for tilbakemelding, gjerne i god tid før saker kommer opp i bystyret, så vi kan prøve å påvirke fremtidige vedtak før de fattes.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s