Privat forslag om et mer rasjonelt system for barnehageopptak

Ordfører,

Formålet med dette forslaget er å gjøre opptakssystemet for barnehager mer rasjonelt. Det vil gjøre det enklere å bytte barnehage når man flytter. Det vil dermed redusere transportbehovet. Dessuten vil det gjøre byen enklere å flytte til for barnefamilier, noe som vil være en fordel for lokale virksomheter.
Saksutredningen fra byrådet er delvis god. Angående punkt 2 vises det til at et svært høyt antall søknader vil øke byråkratiet i hver barnehage. Dette ønsker vi selvfølgelig ikke. Vårt forslag nr. 2 passer best for et automatisk samordnet opptak, der barnehageplasser fordeles automatisk ved hjelp av EDB. Siden vi ennå ikke har et slikt system i Bergen, har jeg forandret forslag 2 til å tillate opp til 5 plasser å søknaden.

Men når det gjelder punkt 1, er det min oppfatning at byrådets utredning svartmaler unødig. Vårt forslag er å legge fødselsdato til grunn heller enn søknadsdato. Det vil gjøre deler av systemet bedre – for eksempel blir det lettere å flytte til og innad i byen, og byråkratiet blir redusert. Samtidig blir ikke situasjonen verre på andre områder, som f.eks. når det gjelder tilgang til barnehageplasser for barn født etter 1. september. Derfor holder jeg fast på at forslag 1 er bedre enn dagens situasjon.
Jeg vil også bemerke at Oslo kommune, ifølge utredningen, bruker det prinsippet jeg foreslår i forslag 1, altså fødselsdato.

Ordfører,

Dette er ikke et radikalt forslag. Det er heller snakk om en justering. Det byen virkelig trenger er nok barnehageplasser i hver bydel, som det vel er enighet om i denne sal. Men det spørsmålet løser vi ikke i et privat forslag.

Imidlertid vil dette forslaget gjøre systemet litt mer rasjonelt, gjøre det enklere å flytte innad i byen og til Bergen utenfra, og øke valgfriheten og fleksibiliteten i opptakssystemet.

Takk.

(Sak 6/2013: Privat forslag fra Endre Tvinnereim (BY) om et mer rasjonelt opptakssystem for barnehager i Bergen.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s