Innfør utslippsdifferensiering i Bergen

Ordfører,

Jeg regnet jo med at andre høyere på talerlisten kom til å påpeke at årsmeldingen på s. 9 inneholder en faktisk feil: Bergen hadde overskridelser av grenseverdiene i forurensningsloven, vi hadde det bare ikke så mange ganger at det ble ulovlig.

Jeg setter selvfølgelig pris på at byrådet arbeider systematisk med å få ned luftforurensningen, men resultatene mangler fremdeles. Landstrøm og ny bompengepakke vil hjelpe til en viss grad, når og hvis de kommer, men det er fremdeles langsiktige tiltak. På kort sikt – altså 2011 og 2012 – har vi fremdeles ingenting.

Da skjer det mer interessante ting i Oslo. Vi har sett i nyhetene i forrige uke at det der kan komme restriksjoner på de mest forurensende kjøretøyene i perioder. Altså utslippsdifferensiering. For det er veldig stor forskjell på kjøretøyer når det gjelder bidrag til lokal luftforurensning. Diesel er et viktig ord her. Og nye kjøretøyer forurenser i snitt mye mer enn gamle, dessverre. Vrakpanten er ingen venn.

I Oslo tar altså bypolitikerne skjeen i egen hånd, mens man her i byen lar ting skure og satser på at nye nedbørsrekorder skal redde oss.

En viktig forskjell, som BA skriver på lederplass i dag, er at vi i denne byen har et byråd der Fremskrittspartiet streker for moderat og målrettet forurensningspolitikk som passer seg i en storby, mens i Oslo er det Høyre, KrF og Venstre som regjerer.

Ellers er det ikke så mange forskjeller mellom våre to byer. Bergen Høyre har til og med programfestet utslippsdifferensiering, på samme måte som Byluftlisten. Som vi ser i Oslo, kan vi altså løse de verste problemene med luftforurensning før neste vinter med pragmatikk og noen enkle politiske grep. Ring meg.

(Fra bystyresak 127-2012: Bergen kommunes årsmelding og årsregnskap for 2011)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s