Skriftlig spørsmål til byråd Rygg i KMBY 15.3.2012 om sykkeltelling

Endre Tvinnereim, Byluftlisten

 

I Bergensprogrammet er det planlagt å bruke 200 millioner kroner til gang- og sykkelveg de neste årene for å nå målsetningen om en sykkelandel på 10 prosent innen 2019 (Bergensprogrammet, Sykkelstrategi for Bergen 2010-2019). Innenfor dette er transportsyklistene prioritert fordi de skifter ut bil med sykkel og har størst effekt på helse og miljø. I 2012 skal Bergen kommune bruke 80 millioner kroner på sykkelvei.  Med en slik planlagt bruk av penger kan sykkelveier nå med rette kalles et reelt satsningsområde, målt i kroner og øre.  Det vil derfor være et behov for å spore utviklingen i sykkelbruken i Bergen.

 

Tellepunkter på prioriterte transportstrekninger for sykkel vil kunne gi gode og presise mål på sykkelbruken i Bergen. I dag finnes det ni slike tellepunkter i Bergen kommune, men disse er plassert langs én strekning og har lite spredning ut i bydelene. Tellepunktene gir nyttig informasjon for politikere og byråkrater, men kan samtidig virke motiverende på eksisterende og potensielle syklister dersom disse gis fortløpende informasjon om antall passeringer. Dette har vært en suksess i flere norske kommuner. Konkrete data fra tellepunktene vil også være en meget god indikator på grad av måloppnåelse når det gjelder sykkelbruk i kommunen. Derfor bør kommunen investere i flere tellepunkter for sykkel.

 

Tellepunktene gir kommunen mulighet til å se effektene av tiltakene sine, noe som er nødvendig når det er snakk om investeringer av det aktuelle omfanget. Dersom de er knyttet til en digital tavle, som koster noe mer, vil de også kunne stimulere til økt bruk av sykkel som transportmiddel.

 

Spørsmål: Har Bergen kommune planer om å installere flere sykkeltellepunkter for å blant annet måle effekten av investeringene på sykkelvei? Hvis ikke, vil kommunen vurdere å kjøpe inn flere tellestasjoner? Vil Bergen kommune vurdere å kjøpe inn tellestasjoner med digital tavle som informerer syklister om antall passeringer?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s