Skriftlig spørsmål til byrådet: «Parkering for delebiler i Bergen», stilt i KMBY, 9. februar 2012

Endre Tvinnereim, Byluftlisten, 02.02.2012

Bildeling er en effektiv måte å utnytte biler og arealer på, samtidig som kostnadene synker for brukerne. Dette er et tilbud som finnes i mange byer. Erfaringsmessig erstatter en delebil ca. 5 privatbiler. I Bergen er Bildeleringen BA den største aktøren, har ca. 670 husstander som medlemmer og biler i fem bydeler. Imidlertid finnes det andre aktører som også kan vurdere å etablere seg i Bergen.

Bildeling er et godt alternativ for dem som trenger bil en gang iblant, men ikke har behov for å eie en bil. Bildeling vil være gunstig for miljøet fordi færre vil ha behov for å gå til innkjøp av bil. Det er derfor viktig at Bergen kommune tilrettelegger for aktører som Bildeleringen og sørger for at de har gode rammer for drift i Bergen.

Bildeleringen BA har noen spesielle behov når det gjelder parkering:

–          Ordningen med persontilknytning ved soneparkeringsplasser passer dårlig for en kollektiv enhet som Bildeleringen og andre tilsvarende aktører. Bildeleringen har søkt om dispensasjon fra ordningen, men ikke fått svar av parkeringsetaten.

–          Soneparkering er problematisk fordi biler hentes og parkeres på forskjellige steder av forskjellige personer, som da ofte må lete etter bilen de har bestilt. I stedet kunne man fått til en ordning der delebiler kunne fått egne reserverte plasser i byen, slik de har i København.

–          Bildeleringen trenger også plass til flere elbiler. Det hadde vært særlig interessant å legge til rette for elektriske delebiler på godt synlige steder i byen.

 

Spørsmål:

Kan Bergen kommune gi Bildeleringen dispensasjon fra ordningen med persontilknytning for soneparkering? Kan kommunen legge til rette for bildeling ved at en reserverer parkeringsplasser til bildeling?

1 tanke om “Skriftlig spørsmål til byrådet: «Parkering for delebiler i Bergen», stilt i KMBY, 9. februar 2012

 1. Byluftlisten

  Svar fra byråden (Filip Rygg):
  [Obs. skrivefeil som sammenslåing av ord og lignende kan oppstå i overgangen mellom forskjellige formater. Byluftlisten]

  Dagens regler for boligsoneparkering i Bergen åpner for at det kan tildeles P-kort til personer og næringsdrivende med adresse i den aktuelle boligsonen.
  Bildeleringen er et andelslag som organiserer bildeling for privatpersoner og bedrifter i Bergen. Bildeleringen omfattes ikke av reglene om boligsoneparkering og kan derfor ikke
  tildeles P-kort med rett til å parkere i boligsonene. Dette har til nå blitt omgått ved at enkeltpersoner tilknyttet Bildeleringen med adresse i den aktuelle sonen har fått tildelt P-kort for Bildeleringens kjøretøy.

  Gjeldende regler er vedtatt av styret i Bergen parkeringsselskap med hjemmel i parkeringsforskriften
  og vegtrafikkloven. Bergen kommune kan innefor rammene av vegtrafikklovgivningen endre reglene for boligsoneparkering.

  Byråden mener Bildeleringen er en viktig ordning som bidrar til å redusere antall biler i sentrumsområdene. Byråden ønsker derfor å legge til rette at for bildeleringen får gode
  rammevilkår. Så snart som mulig vil Byråden derfor legge frem forslag til endring i reglene for boligsoneparkering i Bergen som innebærer at Bildeleringen vil kunne tildeles
  Boligsonekort.

  Når det gjelder spørsmålet om å reservere parkeringsplasser til bruk for Bildeleringen er det allerede reservert en del plasser i boligsoneanleggene for Bildeleringens kjøretøy. Byråden vil
  legge til rette for at dette tilbudet opprettholdes og forbedres.

  Videre vil Byråden kontakte Bergenparkering AS for å legge til rette for Bildeleringen i de offentlige parkeringshusene i sentrum.

  Byråden vil i tillegg ta initiativ til at det settes i gang arbeid med å vurdere mulighetene for å etablere parkeringsplasser i offentlig veg i boligsonene som er reservert for bildeling. Hvorvidt det lar seg gjøre innenfor gjeldende regelverk og hvordan det i så tilfelle skal skje er
  ikke mulig å svare på i dag, men Byråden vil strekke seg langt for å legge til rette for bildeling.

  Filip Rygg
  Byråd

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s