Hvorfor Byluftlisten?

Byluftkrisen i Bergen er ingen enkeltsak. Tvert imot er Bergens helseskadelige byluft det som i byplanleggingskretser kalles et slemt problem (wicked problem). Slike problemer er svært vanskelige å løse. Den vanligste lokalpolitiske responsen er å utsette dem eller å skyve ansvaret for dem over på andre.

Det er nettopp dette byrådet i Bergen har gjort i alle de åtte årene de har sittet ved makten. Advarsler om at byen hurtig gikk mot smertegrensen for helsefarlig luft står i kommunens egne rapporter og handlingsplaner fra hele 2000-tallet. De to siste vintrene ble forurensningsloven brutt. Likevel er ikke engang de prioriterte tiltakene i Bergen kommunes handlingsplaner for byluft gjennomført verken før eller etter lovbruddene.

Byluftlisten står uvanlig godt rustet til å få gjort noe med Bergens slemme lokalpolitiske problem, fordi vi har tydelig lokalt fokus og fordi våre kandidater har uvanlig god og bred kompetanse. Dette vil komme Bergen til gode på mange ulike måter, men i møte med byluftkrisen er spesielt tre ting viktige.

For det første: Vi lar oss ikke vippe av pinnen. Vi vil forhindre at dårlig dokumenterte påstander om at byluften i Bergen ikke er et alvorlig helseproblem får stå uimotsagt. Byluftlisten har medisinere med spesialisering i lungemedisin på laget. Vi vet bedre og vi kommer til å si ifra.

For det andre, Byluftlisten bringer nye ideer på banen. I løpet av få måneder har vi gjort et enormt dugnadsarbeid for å utrede gode bylufttiltak for Bergen, blant annet ved å se på hva andre byer har gjort. Byluftmerket som Byluftlisten foreslo i februar i år er et eksempel. Det viser seg at lokalforurensningen fra privatbiltrafikken kan reduseres med ca. 20% dersom bilistene i Bergen kjører andre typer biler enn det de gjør i dag. I mange tyske byer har de allerede en velfungerende byluftmerke-ordning. Hvorfor ikke i Bergen?

For det tredje, Byluftlisten har innsett hvor viktig det er å ha fokus og utålmodighet i møte med slemme problemer. Langsiktighet høres fint ut, men betyr i realiteten nedprioritering. For å unngå dette skiller Byluftlisten mellom tiltak som kan gjøres med en gang (køprising, byluftmerke, krisetiltak); tiltak som kan gjennomføres i løpet av et år (billetteringen av bussene, sanntidsrapportering, låneordning for røykfri oppvarming, ny opptakspraksis for barnehager); og tiltak med virkning på lengre sikt (gjennomgående sykkelnett; bybane; flytting av parkeringsplasser og havn ut av sentrum; mindre areal- og transportkrevende byutvikling).

Ikke noe av dette vil skje automatisk og ikke noe vil være enkelt. Vi i Byluftlisten er overveldet over hvor mange dyktige og endringsvillige personer som i løpet av kort tid har samlet seg om vårt lokalpolitiske initiativ og den dugnadsånden de viser på vegne av byen vår. Vi tror initiativet er unikt i Norge i dette lokalvalget.

Vi håper velgerne i Bergen vil gripe denne muligheten til å stemme på oss slik at vi får anledning til å utgjøre en ny og positiv kraft i lokalpolitikken.

***

 

Byluftlisten er en tverrpolitisk byliste som stiller til valg i Bergen kommune og Hordaland fylke høsten 2011 for å få slutt på den helsefarlige luften i Bergen. Vi mener at å få vekk giftlokket over byen vår er den viktigste saken for våre lokalpolitikere. Vi vil sørge for at valgkampen og valget handler om dette. Bergen er en flott og vakker by, som trenger og fortjener bedre byluft.

Bedre luft i byen er en sak som går inn i veldig mange områder et kommunestyre kan gjøre noe med, og krever en helt ny byplanlegging i Bergen. Vi er derfor ikke en ensaksliste, men jobber med et stort saksområde. For å få bedre byluft trenger vi å tenke nytt om byutvikling, kollektivtrafikk, sykkel, bompenger, oppvarming av boliger, skole, barnehage, nærmiljø, godstransport og havn. Bedre byluft krever koordinert handling i en hel rekke saker, dette får ikke de vanlige partiene til fordi de mangler Byluftlistens fokus.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s